Labrador Puppy kopen? Hier moet je op letten!

Wanneer je een Labrador puppy gaat kopen is het handig om je vooraf goed te oriënteren en goede informatie in te winnen. Dat geldt voor heel veel zaken, maar zeker bij het kopen van een (Labrador) puppy komt nog heel wat kijken. Voor je dan ook een Labrador puppy gaat kopen vraag je dan eerst een aantal dingen af zoals;

  •   Heb je genoeg tijd om een puppy op te voeden?
  •   Hoeveel tijd heb jij of één van de huisgenoten om de puppy uit te laten?
  •   Hoe ga je de training van de pup organiseren?
  •   Wie gaat de training van de pup volgen?
  •   Heb je genoeg ruimte in huis voor een bench?
  •   Heeft de labrador pup genoeg speelruimte in huis
  •   Is die speelruimte nog voldoende wanneer de Labrador groot is
  •   Waar kun je de (lange) wandelingen maken die een Labrador nodig heeft?
  •   De kosten voor een hond bedragen meer dan alleen voer!

labrador pupHeb je de tijd en de financiën om een Labrador pup te houden?

Denk eraan dat je een pup minstens een keer of 8 per dag moet uitlaten. Dat wordt natuurlijk minder als de hond wat ouder wordt maar je moet toch minstens drie keer per dag een flinke wandeling maken met een Labrador. Wat doe je als het regent, sneeuwt of flink waait. Een Labrador pup vergt een goede training en het opvoeden van een pup duurt langer dan een maand. Kun jij je zolang inzetten én intensief trainen?

Zoals gezegd zijn de kosten die je gaat uitgeven aan een (Labrador) pup meer dan alleen de kosten voor het voer. Zeker met een pup moet je geregeld naar de dierenarts voor controle en inentingen. Wanneer de pup oud genoeg is om trainingen te gaan volgen ben je daar ook wel wat geld aan kwijt. En met een training ben je elke week een paar uur bezig. Die trainingen zijn natuurlijk in de loop van de tijd niet meer noodzakelijk. Wil jij jouw Labrador mee nemen op vakantie of zoek je een goed vakantieadres. Dat is natuurlijk ook iets om rekening mee te houden. Wanneer je een puppy koopt is het een klein, aandoenlijk mormeltje waar je voor gaat zorgen. Maar dat kleine is er zo af!

Een Labrador wordt zeker 55 cm hoog en kan wel 45 kilo gaan wegen. Daarbij kan een hond zeker 10 jaar en soms wel 13 jaar oud worden. Houdt ook hier rekening mee als je een puppy gaat kopen. Wanneer je nog steeds positief bent over de aanschaf van een Labrador puppy dan staat niets je meer in de weg om op zoek te gaan naar jouw nieuwe huisgenoot.

Waar koop je een gezonde Labrador puppy

chocolade labrador puppyNu je weet wat je kunt verwachten van een labrador puppy kun je op zoek gaan naar een gezonde pup. Dat ‘gezonde’ is van groot belang want er worden heel veel honden aangeboden waarvan de herkomst zeer onduidelijk is.

Helaas kun je aan de buitenkant van een pup niet zien of die pup ook van binnen gezond is. Die gezondheid is dus moeilijk vast te stellen. Daarom is het ook verstandig om, wanneer je een Labrador pup wilt aanschaffen, bij een fokker te gaan kijken die is aangesloten bij een vakvereniging. Je kunt je vooraf verdiepen in deze vakverenigingen en bekijken waar zij voor staan. Een vakvereniging heeft vaak een fokreglement voor hun leden waarin gezondheidseisen ook specifiek worden beschreven. Ook de ouders van de puppy’s worden vooraf getest op heupdysplasie, elleboogdysplasie en op oogafwijkingen. Liefhebber Joop Moes kan er over meespreken: zijn puppy kwam uit een slechte broodfokkennel en had allerhande problemen. Na zes maanden moest hij zijn “Max” laten inslapen; en dat doet natuurlijk heel veel pijn.

Deze voorschriften en voorzorgsmaatregelen verminderen de kans op gezondheidsproblemen maar dat geeft nog steeds niet de garantie dat een pup gezond is. Bekijk vóór je naar de puppy’s gaat eerst de ouders én de papieren die bij de puppy horen. Zo maak je in elk geval niet alleen een emotionele beslissing. Bekijk ook hoe de puppy’s zijn ondergebracht en als de verblijfplaats niet netjes schoon is of er liggen meerdere nesten dan kun je beter rechtsomkeert maken! Het nest van de puppy’s moet schoon, en verzorgd zijn.

Puppy’s zijn vrolijk en speels. Zijn ze dat niet dan is er iets aan de hand. Ook diarree, een doffe vacht en vieze ogen wijzen op problemen. Ligt de moederhond bij de puppy’s en heeft ze de rust en de ruimte om de puppy’s te verzorgen? Verdiep je ook vooraf in de vraagprijs, wanneer deze té laag is dan is het helemaal zaak om alles vooraf goed te bekijken. Speel op safe en schaf alleen een Labrador pup aan die is voorzien van een stamboom!