Gezonde voeding voor je labrador: drie gouden tips

Waarom is goede voeding belangrijk voor een Labrador

voeding labradorZoals bij de meeste baasjes van een Labrador wel bekend is houden Labradors van eten. Ze kunnen de hele dag door eten en hierdoor dan ook heel zwaarlijvig worden zeker wanneer je labrador wat ouder wordt. Gezonde voeding volgens een vast schema is dan ook aan te raden. Maar wat is nu gezonde voeding? Allereerst is de gezondheid van een Labrador niet alleen afhankelijk van de voeding. Maar goede voeding is wel van essentieel belang. In de meeste gevallen zal een Labrador genoegen nemen met alle voeding die je ze voorzet. Dus ook mindere kwaliteit voeding is voor de hond zelf geen probleem, ze eten zo hun bak leeg. Maar slechtere kwaliteit voeding zal, uiteindelijk, wel gezondheidsproblemen kunnen opleveren. Een paar problemen die zich voor kunnen doen door slechte voeding zijn onder andere;

  • Je Labrador krijgt last van huidproblemen zoals schilfers, jeuk en door het krabben, ontstekingen
  • De vacht van een Labrador kan dof worden en gaan uitvallen
  • Het immuunsysteem kan verzwakt raken waardoor jouw Labrador vaker ziek wordt
  • Sommige honden kunnen gedragsproblemen ontwikkelen

Wat is gezonde voeding voor je Labrador?

Gezonde voeding moet een aantal ingrediënten bevatten zoals:

  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vetten
  • Vitamines
  • Mineralen en sporenelementen

Eiwitten:

Bijna alle weefsels in het lichaam van een hond zijn grotendeels opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten maken ook deel uit van hormonen, afweerstoffen en hebben een belangrijke rol bij de waterhuishouding. Eiwitten zijn nodig voor een goed werkend immuunsysteem, helpen bij de groei en zorgen voor de opbouw van bot- en spierweefsel. De kwaliteit van de eiwitten is belangrijker dan de hoeveelheid. Een hond heeft gemiddeld 22 soorten aminozuren nodig en hiervan moet hij er ongeveer 10 uit de voeding halen. Hoe beter de kwaliteit van de hondenvoeding, hoe beter de hond in staat is deze te verteren. Wist je dat tevenmelk van een groot hondenras zoals de Labrador zeker 36% eiwit bevat.

Koolhydraten:

Koolhydraten zijn de energiebron voor een Labrador. Vaak wordt gedacht dat koolhydraten slecht zijn maar vaak zijn koolhydraten toch echt noodzakelijk omdat deze nodig zijn voor de opbouw van cellen. We spreken hier dan wel van ontsloten koolhydraten. Dit ontsluiten of openbreken wordt gedaan door het hondenvoer gedurende een bepaalde tijd te verhitten. Koolhydraten zorgen ook voor een goede werking van de darmen.

Vetten:

Vetten met name Omega 3 en Omega 6 zijn belangrijke leveranciers van energie. Vetten zorgen voor een beschermende vetlaag om bepaalde organen. Daarnaast helpen vetten ook bij het opnemen van bepaalde vitamines. Vetten helpen ook bij het gezonde houden van huid en vacht en helpen om warmteverlies te beperken. Net zoals het belang van vetten in de haarverzorging van de mens hebben deze dezelfde rol bij deze prachtige dieren!

Vitamines:

Je hebt 2 soorten vitamines te weten vitamine B en C die oplosbaar zijn in water en vitamine A, D, E en K die je niet kunt oplossen in water. In vet oplosbare vitamines worden door het lichaam van je hond langer opgeslagen dan in water oplosbare vitamines, deze verlaten het lichaam sneller via de urine. De in water oplosbare vitamines B en C moeten hierom vaker worden aangevuld ook al maakt een hond wel vitamine C aan. Deze vitamines kunnen zowel in plantaardige als dierlijke producten voorkomen en een Labrador heeft beide soorten nodig.

Mineralen en sporenelementen:

Calcium en fosfor zijn voorbeelden van mineralen en beiden zijn belangrijk voor de opbouw van de botten. Voorbeelden van sporenelementen zijn ijzer, dat een belangrijke rol speelt bij het zuurstoftransport in het bloed en zink dat een belangrijke rol speelt bij de groei en de gezondheid van de huid.

chocoladeWat kun je jouw Labrador beter niet geven?

Je mag jouw Labrador best af en toe verwennen met iets lekkers maar let op met botten omdat die kunnen versplinteren en daarmee kan veel schade worden aangericht aan maag- en darmkanaal. Geef je hond ook niets van je eigen bord te eten. Natuurlijk mag jouw hond best wel overgebleven eten hebben maar doe dat dan nadat je bent afgegeten. Zo zorg je ervoor dat jouw hond niet gaat bedelen. Let er wel op dat het eten dat je zelf bereidt vaak erg zout is voor een hond. Dat geldt ook voor worst en kaas want ook dat is erg zout en vaak ook erg vet. Maar wat echt verboden is, ten alle tijden, is chocolade! Chocolade bevat onder andere theobromine en dat kan bij honden vergiftiging, hartritmestoornis én epileptische aanvallen veroorzaken en niet zelden leidt dit tot de dood van honden.

Gezonde voeding voor je Labrador; drie gouden tips

  1. De ene hond is de andere niet. Elke hond heeft een andere stofwisseling en beweegt anders. Een Labrador eet graag dus maak een goed voedingsschema en houd je daar ook aan. Er zijn fabrikanten die speciale brokken maken voor Labradors dat is natuurlijk een goede optie.
  2. Bekijk de verpakking van jouw hondenvoeding en bekijk of alles wat hierboven is beschreven ook daadwerkelijk in de voeding zit en bekijk dan ook de hoeveelheden. Ziet jouw hond er gezond uit en heeft deze geen lichamelijke problemen dan is de voeding die je gebruikt waarschijnlijk goed!
  3. Welke voeding je ook kiest voor je Labrador, jij bent de baas van jouw Labrador en het is dan ook van belang dat jij jouw hond goed in de gaten houdt. Jij weet bovendien het beste of jouw Labrador goed in zijn vel zit en het naar zijn zin heeft. Zo niet dan kan dit aan het voer liggen en kun je dit eventueel met je dierenarts bespreken.