Het belang van een grote tuin voor de gezondheid van je labrador

labrador tuinDe Labrador Retriever is een hondenras dat veel beweging nodig heeft

De Labrador heeft veel beweging nodig. Een puppy heeft minder beweging nodig dan een volwassen Labrador. Ook oudere Labradors hebben over het algemeen wat minder beweging nodig maar jonge, gezonde Labradors hebben over het algemeen toch wel 1 tot 1 ½ uur écht actieve beweging nodig. Maar let op; een puppy mag, zeker in de eerste weken van zijn leven, niet te lang rennen en ravotten. Het skelet van een Labrador bestaat voor het grootste deel uit kraakbeen. Wanneer je Labrador pup te lang en te heftig beweegt kan dat kraakbeen sneller slijten. Daarvan zal jouw Labrador een leven lang last kunnen hebben. Laat je pup op geregelde tijden even (korte tijd) uit, zindelijkheidstraining.

Voor die zindelijkheidstraining is het belangrijk elke dag een aantal keer, liefst op een vastgesteld tijdstip, je pup uit te laten. Houdt voor de tijd dat je wandelt het aantal weken dat de pup oud is aan. Bij een 8 weken oude pup is dat dan maximaal 8 minuten. Wandel dan ook niet te ver. Zo train je jouw pup en je kunt dan ook met hem ravotten maar laat hem ook zijn rust houden. Rust is zeer belangrijk voor een pup. Op latere leeftijd is meer beweging nodig om fit te blijven en geen last te krijgen van gewrichtsproblemen. Je kunt die beweging in het begin nog gebruiken voor de training of in een later stadium nog steeds een aantal trainingen uitvoeren met de Labrador. Een grote tuin is wel handig als je niet zoveel tijd hebt om met je Labrador op pad te gaan. In een grote tuin kan een Labrador goed rennen. Een Labrador in een flat of in een appartement houden kan alleen wanneer je ook echt elke dag minstens 1 uur aan een stuk gaat wandelen. Een Labrador moet beweging én ruimte hebben. Naast fysieke beweging is ook mentale stimulatie belangrijk voor een Labrador.

Hoe vaak moet een Labrador uitgelaten worden?

labrador bewegingNatuurlijk zijn lange wandelingen voor je hond het allerfijnste. Je Labrador wil niets liever dan ravotten en rennen en dan ook nog het liefst in water. Dat is goed voor zijn beweging, maar ook voor die van jou. Je moet een Labrador minstens 4x per dag uitlaten op een vast tijdstip. Dit kan het beste vroeg in de ochtend, vóór of ná het ontbijt, tussen de middag, rond het avondeten en vóór het slapen gaan.

Wanneer het mogelijk is om jouw Labrador los te laten lopen en te laten spelen met andere honden is dat ideaal. Ook al maak je dan niet steeds even lang wandelen, jouw Labrador heeft toch wel zijn speelse momenten gehad. Maar probeer wel één van die wandelingen ook echt wat langer te laten duren. Lange wandelingen zijn alleen fysieke stimulatie en beweging. Een Labrador is een hond die graag in de buitenlucht is en ook graag met andere honden speelt. Lukt het door de week niet om je Labrador lang uit te laten, neem hem dan in het weekend mee naar het bos of een zwemvijver. Laat hem dan extra lang lekker loslopen dan kan hij of zij alsnog alle overtollige energie kwijt. Wanneer je een lekkere grote tuin hebt kan jouw Labrador daar ook heerlijk in bewegen.

Let wel op: verstop je gevaarlijke tuintoestellen in een tuinhuis of in een gesloten ruimte – de labrador kan zich anders stevig verwonden aan een heggenschaar, bijvoorbeeld.

Wat is mentale stimulatie

Zoals gezegd is een lange wandeling het fijnste voor een Labrador maar je Labrador is nieuwsgierig en wil ook graag mentaal worden uitgedaagd. Dit kun je doen door middel van denkspelletjes. Zo kun je, als je een grote tuin hebt, een bal verstoppen die jouw hond dan moet vinden. Dan is het daarbij wel belangrijk dat hij de bal ook weer bij jou terugbrengt. Een leuk spelletje voor zowel baasje als hond én een goede speurtraining! Hiermee wordt van jouw Labrador zowel het lichaam als zijn geest gestimuleerd. Houdt er wel rekening mee dat je nog steeds elke dag een klein anderhalf uur bezig moet zijn met beweging voor jouw Labrador.

Heb je een grote tuin én kan jouw Labrador daarin spelen? Houdt hem bezig met een groot trektouw of een voedselbal. Je stopt in de voedselbal een paar broekjes voer en door deze te bewegen kan je Labrador deze eruit krijgen. Een Labrador is nu eenmaal gek op eten. Dit is eten en spelen tegelijk. Nog een leuk spelletje voor de Labrador is het verstopspelletje. Dik kun je zowel binnen- als buitenshuis goed spelen met jouw Labrador. Zet 3 bekers op zijn kop en doe onder één van die bekers een brokje. Laat jouw Labrador tikken op of duwen tegen de beker. Wanneer hij of zij de beker vindt met het brokje is dat zijn beloning.